diumenge, 14 de setembre de 2014

Peret i la rumba catalana


Peret, Pere Pubill Calaf, va morir a finals de l'agost passat a Barcelona, a l'edat de 79 anys, com a conseqüència de complicacions derivades del càncer que se li havia detectat setmanes enrere.

Peret, conegut des dels anys seixanta com el creador de la rumba catalana (i popularment com el Rei de la Rumba), un gènere únic i universal que ell va saber desenvolupar amb magisteri en les facetes de compositor, guitarrista, cantant i productor. A més, al llarg de la seva extensa carrera artística, també va exercir d'actor al cinema i presentador a la ràdio i la televisió.

Amb la seva mort desapareix una de les figures més emblemàtiques de la nostra música, estimat pel públic i amb èxits populars que travessen dècades i s'expliquen per desenes.


El mig amic
Pensant en el seu pare, a qui va dedicar la cançó,  Peret va fer un retrat d'una de les formes de vida dels gitanos, la venda ambulant. El títol,  fa referència al fet que per vendre, el seu pare era capaç d'enredar tothom. 
Publicada el 1968 era uns de primeres cançons que va editar en català. En aquells moments, les seves rumbes en castellà sonaven pertot arreu, des de Sud-amèrica fins a les discoteques i emissores de ràdio d'Europa. Amb una guitarra, tocada a ritme de ventilador, i l'acompanyament de dos "palmeros" ballarins, Peret ja en tenia prou per fer ballar tothom amb el ritme enganxós de la rumba catalana. Enredant per allà
I enredant per aquí
D'aquesta manera
Em va pujar a mi

Teixits venia el meu pare
Per la comarca de Vic 
I la gent que li comprava
Li deien el mig amic

Qui es que es vol deixar enredar
Per un gitano eixerit ?
A qui em compri una camisa
Li regalo un cobrellit!

I així es guanyava la vida
El meu pare, el mig amic
I el pobre del que li comprava
Se'n quedava ben lluït

Però ho feia amb una gràcia
I hi posava tant d'estil
Que inclús havia venut trajos
A algun guàrdia civil